Tarih: 09.08.2021 14:44
Birçok yemeğin özünü ve tadını belirleyen salça yemek kültüründe önemli bir konumdadır. Güzel bir salça ile lezzetli yemekler elde etmek mümkündür. Özellikle yöresel sebzelerden yapılmış salçaların tadı yöreye özgü domates ve biber sayesinde normal salçalara göre oldukça farklı ve lezzetlidir. Kurutulma biçimleri, yapım aşamaları ve saklanma koşulları ile yöresel salçalar yemeklerin tadında fark yaratır.
Hazır salçalar bu kadar yaygın olmadan önce yaz aylarında salça yapımı her evde olurdu. Taze taze alınan domatesler ve biberler ile salça yapmak önemli bir uğraştı. Sonra bu lezzetin yerini hazır salçalar alınca çoğu kişi evde salça yapmayı bıraktı. Doğal, organik ve katkı maddelerinin olmadığı salçalara ulaşmak isteyenler için yöresel lezzetler hala ayaktadır.
Salça Çeşitleri
Yapımına göre salçalar farklılık gösterir. Bazı salçalarda sadece domates ve sadece biber kullanılabilir. Bunun yanı sıra karışık salçalar da vardır. Tercihe göre farklılık gösteren bir diğer şey ise salçanın acılı ya da tatlı olmasıdır.
Biber Salçası Nasıl Yapılır?
Tazeliğini yöreden alan özenle seçilmiş kapya biberler öncelikle yıkanır ve sıcak suda kaya tuzu ile haşlanır. İsteğe göre içerisine acı biber de katılabilir. Böylece salça acı bir tatta olacaktır. Haşlanan biberler süzdürülür ve sonra mikser yardımıyla posası özenle çekilir. Ardından bu çekilen biber posaları farklı yöntemlerle salça haline getirilebilir. Bunlardan birisi güneşte kurutma yöntemidir. Bir diğer yöntem ise bir tencere içerisine posa eklenerek yapılır. Eklendikten sonra suyu çekene kadar ve arada dibine tutmaması için karıştırılarak yapılır. Her iki yöntemin sonunda bir kavanoza sıcak olan biber posaları boşaltılır ve kapak sıkıca kapatılır. Bir gün boyunca dolapta bekleyen salçaların kullanmadan önce içine sıvı yağ eklenir. Bu şekilde biber salçası kullanıma hazır hale getirilir.
Domates Salçası Nasıl Yapılır?
Domates salçası yapımında en önemli nokta domateslerin yöreye ve mevsimine özgü tazeliğini korumasıdır. Özenle seçilen domatesler ilk olarak robottan geçirmek üzere yıkanır ve birkaç parçaya ayırarak hazırlanılır. Ardından tüm domatesler robottan geçirilir. Sonra tencereye koyulur ve yoğun bir kıvam alana kadar pişirilir. Pişen domatesler karıştırıcı yardımı ile küçük parçacık kalmayacak şekilde çekilir. Püf noktalardan biri olan kaya tuzu eklenir ve karıştırılır. Ardından geniş bir tepsi seçilir. Püre haline gelmiş domatesler bu tepsiye alınır ve güneşte kurutulur. Güneşte kurutma işlemi için en çok verim nemin olmadığı bir bölgede kurutulmasıyla elde edilir. En son aşamada kurutulan domatesler kavanoza alınır ve zeytin yağı eklenerek muhafaza edilir.
Salçanın Faydaları
Kahvaltılarda ekmeğe sürülmek için sos olarak, yemek yaparken soğanla kavrulup yemeğin tadına ek olarak kullanılan salça oldukça faydalıdır. Özellikle normal domatesten daha fazla antioksidan taşıyan salça bağışıklık sistemini iyileştirici ve düzenleyici rol oynar.
Ev yapımı salça tüketmenin bir diğer faydası ise içerisinde tatlandırıcı ve koruyucu maddelerin bulunmamasıdır. Böylece saf bir şekilde tüketilen, içerisinde yağ, kaya tuzu ve domates/biber bulunan salça insan sağlığına daha iyi etki edecektir. Salça tüketmek hastalıklara karşı direncin oluşmasında, özellikle biberdeki ağrı kesici fayda ile insan bedeni üzerinde oldukça etkilidir.
Hancı Gıda üzerinden bu yöresel salçalara ulaşabilir, yemeklerinizin tadını bu doğal ev yapımı salçalar ile artırabilirsiniz.